Als je de lange wachttermijn voor betaling van facturen helemaal zat bent, ben je bij dit artikel aan het goede adres. We gaan factoring eens goed onder de loep nemen, want dat kan weleens een grote uitkomst zijn voor jou als ondernemer of het bedrijf waarvoor je werkt. Met factoring worden facturen namelijk binnen een dag betaald en wordt ook nog de inning van de debiteur overgenomen. Ben je nieuwsgierig geworden hoe dat precies werkt en wat er allemaal nog meer te leren valt over factoring? Lees dan verder.
Verkoop je facturen
Om het simpel te houden, is factoring eigenlijk gewoon een manier om je facturen binnen een dag betaald te krijgen. Dat doe je door de factuur aan een factoringmaatschappij te verkopen. De factoringmaatschappij houdt een bedrag in en betaalt dus vervolgens binnen 24 uur de factuur. Dat betekent niet alleen dat je dezelfde dag nog een betaling tegemoet kunt zien, maar ook dat de inning van de debiteur aan de factoringmaatschappij wordt overgedragen. Je hoeft dus geen vervelend lange betalingstermijnen meer af te wachten voordat je verder kunt investeren in je bedrijf. De twee meest bekende vormen van factoring zijn traditionele factoring en American factoring. Traditionele factoring is passend voor bedrijven of ondernemers met een aanzienlijk aantal maandelijkse facturen, omdat de factoringmaatschappij bij traditionele factoring de gehele debiteurenportefeuille overneemt en alle facturen automatisch verkocht worden. Bij American factoring mag een bedrijf of ondernemer zelf bepalen welke facturen er verkocht worden aan de factoringmaatschappij. Dit maakt factoring voor zzp ook interessant.
Het kostenplaatje
De kosten van factoring worden afhankelijk van de afspraken en het contract met de factoringmaatschappij berekend. Over het algemeen ligt de factorfee, de vergoeding die factoringmaatschappij inhoudt op het totale bedrag van de factuur, vastgesteld tussen de 0,5% en de 5%. De betalingen van de facturen die de factoringmaatschappij binnen een dag verricht, verlopen geheel veilig. Die garantie kan een factoringmaatschappij geven, omdat altijd eerst de kredietwaardigheid van de klant wordt gecontroleerd. Je kunt het kostenplaatje van factoring als volgt benaderen: hoe meer facturen er verkocht worden aan een factoringmaatschappij, hoe lager de factoring kosten uitvallen.
Zijn er ook nadelen?
Er zijn niet zo zeer nadelen, maar factoring is natuurlijk gericht op een bepaald soort bedrijf. We stellen net dat factoring voordeliger wordt, wanneer je meer facturen te verkopen hebt. Dat maakt dan ook dat factoring vooral geschikt is voor bedrijven of ondernemers die veel facturen te verkopen hebben. Dat wil niet zeggen dat factoring alleen gunstig is voor de grootste bedrijven. Zolang je bedrijf een redelijk groot debiteurenportefeuille heeft en er maandelijks meerdere facturen verstuurd worden, kan factoring al iets voor jouw bedrijf betekenen. Natuurlijk is het daarbij wel belangrijk om te bekijken welke vorm van factoring geschikt is. Op die manier kan factoring voor bedrijf ervoor zorgen dat je bedrijf snelle en veilige betalingen tegemoet ziet en klantrelaties verbeteren.